Na vsebino

Generalna skupščina mreže Evropskega poslovnega registra (EBR) v Ljubljani

Novica

Generalna skupščina mreže Evropskega poslovnega registra (EBR) v Ljubljani


29. in 30. maja 2013 je AJPES organiziral v Ljubljani letno skupščino Evropskega poslovnega registra (European Business Register – EBR), ki združuje 27 držav članic (EU in izven EU).

AJPES je z EBR, kot njen polnopravni član, začel izmenjavati podatke v letu 2009, po uspešno uveljavljeni slovenski reformi registracije družb prek e-VEM sistema in prevzemu upravljanja sodnega registra kot sestavnega dela Poslovnega registra Slovenije. V mrežo EBR posreduje AJPES podatke o gospodarskih družbah, vpisanih v sodni oz. poslovni register Slovenije, in prek mreže nudi podatke iz sodnih, trgovinskih, centralnih oz. poslovnih registrov o gospodarskih subjektih vseh držav članic EBR prek svojega spletnega portala. AJPES tako ni samo primarni vir zagotavljanja podatkov o domačih poslovnih subjektih, temveč tudi o poslovnih subjektih iz mreže EBR.
Pomemben dogodek za nadaljnji razvoj povezovanja poslovnih registrov med članicami EU predstavlja v letu 2012 sprejeta Direktiva 2012/17/EU o povezovanju poslovnih registrov, na podlagi katere bo urejena enotna izmenjava podatkov o družbah in njihovih podružnicah v celotni EU.
 
Direktorica AJPES mag. Romana Logar je v uvodnem pozdravu udeležencem skupščine EBR poudarila potrebo, da si članice EBR prizadevajo, da bi Evropska komisija izbrala EBR kot najugodnejšo izvajalko izmenjave podatkov med družbami in njihovimi podružnicami, skladno z direktivo 2012/17/EU. Na ta način bodo lahko države članice minimizirale stroške njene implementacije. AJPES bo takšne rešitve priporočil tudi predstavnikom Vlade RS za oblikovanje stališč Slovenije v Evropski komisiji.
Predstavnike članic EBR je na otvoritvi skupščine pozdravil tudi minister za notranje zadeve in javno upravo dr. Gregor Virant, ki je poudaril pomen hitre registracije gospodarskih subjektov (prek e-VEM sistema) in učinkovite izmenjave podatkov o družbah med državami ter izpostavil pomen vključitve AJPES v EBR in prepoznavanja EBR kot možnosti za lažje sodelovanje slovenskih gospodarskih subjektov na notranjem trgu EU. (Več…)



VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?