Na vsebino

Preverjanje omejitev za pridobitev statusa samostojnega podjetnika

Novica
REGISTRACIJA SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA – preverjanje omejitev za pridobitev statusa samostojnega podjetnika po 10. a členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) in odločbi Ustavnega sodišča RS št. U-I-311/11-16 z dne 25. 4. 2013 (Ur. l. RS, št. 44/2013, z dne 24. 5. 2013)
 
AJPES bo kot registrski organ za samostojne podjetnike z dnem 1. 7. 2013 začel preverjati izpolnjevanje določb 10. a člena ZGD-1 pred vpisom v Poslovni register Slovenije (PRS).
 
Tako bo preveril:
 
-       ali je oseba dala resnično izjavo o poravnanih dospelih obveznostih iz svojih prejšnjih poslovanj (drugi odstavek 74. člena ZGD-1) in
 
-       ali imajo vse kapitalske družbe, v kapitalu katerih je oseba udeležena z več kot 25 odstotki, poravnane vse davke in druge obvezne dajatve, ki jim je potekel zakonski rok plačila, razen tistih, katerim je bil dovoljen odlog ali obročno plačilo skladno z zakonom, ki ureja davčni postopek, in
 
-       ali je bila oseba pravnomočno obsojena na kazen zapora zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, zoper delovno razmerje in socialno varnost.
 
Po informacijah organov, pristojnih za preverjanje navedenih dejstev, bodo le-ti za to preverjanje potrebovali povprečno en dan, v primerih, ko bo moral organ, ki vodi evidenco, predhodno izvesti ugotovitveni postopek, pa tudi več dni.
 
Zato AJPES predlaga, da bodoči samostojni podjetniki prijavo za vpis oddajo (ne glede na določbo 1. alineje drugega odstavka 74. člena ZGD-1) nekaj dni pred predlaganim datumom vpisa in si s tem zagotovijo večjo verjetnost, da bodo vpisani v PRS na predlagani datum. Še posebej to velja za tiste osebe, ki vedo, da jim bo prenehalo delovno razmerje pri delodajalcu in se nameravajo z vpisom samostojnega podjetnika v PRS samozaposliti.
 
Omejitev iz 2. in 4. točke šestega odstavka 10. a člena ZGD-1 (ali je bila zoper osebo s pravnomočno sodbo ugotovljena odgovornost zaradi spregleda pravne osebnosti in ali je bila za družbo, v kateri je bila oseba udeležena z več kot 25 odstotnim deležem oziroma kot član poslovodstva ali organa nadzora, pravnomočno ugotovljena ničnost, ker je bil namen delovanja ali dejavnost družbe v nasprotju z ustavo, s prisilnimi predpisi ali z moralnimi načeli) AJPES predhodno ne bo preverjal do vzpostavitve uradnih evidenc o teh dejstvih na sodiščih.
 
 


VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?