Na vsebino

Uporaba enega računa za poslovni in osebni namen

Novica

Uporaba enega računa za poslovni in osebni namen
 

V zvezi z uveljavitvijo sprememb in dopolnitev 37. člena ZDavP-2I v AJPES prejemamo več vprašanj (tako novinarskih kot tudi s strani fizičnih oseb – zasebnikov, ki opravljajo dejavnost oziroma so samostojni podjetniki), ki se nanašajo na odpiranje in vodenje transakcijskih računov.

Glede navedenega želimo pojasniti, da AJPES vodi register transakcijskih računov (RTR) v skladu z določili Zakona o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS) ter Akta o vzpostavitvi in vodenju RTR (Akt), in sicer na podlagi podatkov, ki nam jih za vodenje RTR posredujejo banke. Pogojev odpiranja in vodenja transakcijskih računov pri bankah, AJPES ne določa.

Kadar so torej imetniki transakcijskega računa subjekti vpisa v poslovni register, ti transakcijski računi dobijo v banki posebno oznako vrste računa (vrsta T), kot je to določeno z Aktom, vodijo pa se v poslovnem delu RTR in so tudi vpisani v Poslovni register Slovenije in so s tem javni. Podatki o transakcijskih računih fizičnih oseb (vrsta računa A) pa so osebni podatki, zato za dostop do teh podatkov veljajo pravila, ki jih določa ZVOP-1 in torej niso javno dostopni.

Glede na navedeno to pomeni, da bodo namesto dveh ločenih transakcijskih računov, lahko samostojni podjetniki in zasebniki, ki opravljajo dejavnost, imeli le en transakcijski račun (lahko tudi osebni), ki ga bodo uporabljali za poslovne in zasebne namene.

Vendar pa tudi če nam stranke (s.p. ali zasebniki, ki opravljajo dejavnost) sporočijo, da želijo javno objavo računa vrste A, ta račun ne more biti javen po obstoječih pravilih. Račun postane javen le takrat, ko spremeni stranka v banki račun vrste A (osebni) v račun vrste T (poslovni).
 


VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?