Na vsebino

Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP) – prvi obvezni pobot 15. april 2011

Novica

Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP) – prvi obvezni pobot 15. april 2011

OBVESTILO VSEM POSLOVNIM SUBJEKTOM
 

Obveščamo vas, da bo AJPES skladno z določili drugega odstavka 28. člena Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP) izvedel prvi obvezni večstranski pobot obveznosti med poslovnimi subjekti v državi dne 15. aprila 2011. Na ta dan bo izvajal v mesecu aprilu tudi prostovoljni večstranski pobot, doslej predviden po urniku 6. aprila 2011. Prihodnje večstranske pobote skladno z ZPreZP bo AJPES izvajal enkrat mesečno po urniku, ki ga bo objavil v prihodnjih dneh. Enkrat mesečno bo izvajal hkrati pobotanje medsebojnih obveznosti, ki jih bodo prijavili poslovni subjekti skladno s prvim odstavkom 16. člena (obvezni pobot zapadlih obveznosti) in skladno z drugim odstavkom 12. člena (neobvezni pobot nedospelih obveznosti) ter petim odstavkom 16. člena ZPreZP (neobvezni pobot zapadlih obveznosti).
 
Podrobnejša pravila o izvajanju večstranskega obveznega pobota bo skladno s petim in šestim odstavkom 17. člena ZPreZP sprejel Svet AJPES v soglasju z Vlado Republike Slovenije do izvedbe prvega obveznega pobota. Podrobnejša pravila za pravočasno in kakovostno pripravo na vključitev v večstranski pobot bo AJPES objavljal tudi na svojem spletnem portalu. Ker se bo obvezni večstranski pobot izvajal v celoti elektronsko in se morajo poslovni subjekti, ki doslej niso sodelovali v prostovoljnem ePobotu AJPES, na njegovo izvedbo tehnično pripraviti, vam sporočamo, da bo moral vsak poslovni subjekt za prijavo v obvezni pobot:
 
Vse informacije za navedeno tehnično pripravo na obvezni večstranski pobot bo AJPES začel objavljati v naslednjem tednu. Objavljal bo tudi odgovore na najpogostejša vsebinska vprašanja, povezana z izvajanjem ZPreZP, v njegovi pristojnosti.
 

mag. Romana Logar,
direktorica AJPES
 

Objavljeno dne 21.3.2011

 Strukture zapisov podatkov v datotekah sistema večstranskega pobota (730 kB)

Objavljeno dne 24.3.2011

 Urnik izvajanja večstranskega pobotanja medsebojnih obveznosti za leto 2011
 Pravila o izvajanju obveznega večstranskega pobota-osnutek (186 kB) 

Primer datoteke s prijavo v obvezni in prostovoljni pobot obveznosti za uvoz v spletno apliakcijo ePobot: PDF, XML

Objavljeno dne 28.3.2011

 Pojasnila v zvezi z izvajanjem obveznega večstranskega pobota

Objavljeno dne 8.4.2011


 Pravila o izvajanju obveznega večstranskega pobota-sprejet predlog (104 kB)

 



VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?