PRIJAVA

 

LOKALNA PRIJAVA

Registrirani uporabniki
Še niste uporabnik? Registrirajte se.

CENTRALNA PRIJAVA - SI-PASS

Registrirani uporabnikiO prijavi prek SI-PASS

Pogosta vprašanja

Centralna prijava deluje za registrirane uporabnike SI-PASS iz Slovenije in drugih držav EU s podprto eIDAS avtentikacijo.

Še niste uporabnik SI-PASS? Registrirajte se.

Doing Business - merjenje dosežkov ureditve registracije družb

Dosežki nove ureditve registracije gospodarskih družb, uveljavljene prek e-VEM sistema v letu 2008, in s tem dosežki pri zagotavljanju pogojev za začetek poslovanja gospodarskih družb so pomembno prispevali k razvoju slovenskega poslovnega okolja in njegove mednarodne konkurenčnosti. Pred uveljavitvijo nove ureditve registracije gospodarskih družb je ta (v celoti vodena na registrskih sodiščih) povprečno trajala 60 dni. Z novo ureditvijo registracije družb v letih 2008 in 2009 je Slovenija po meritvah Svetovne banke na lestvici pogojev za začetek poslovanja družb (»Starting a Business«) napredovala skupaj za 99 mest. Po meritvah za leto 2010 je Slovenija v zagotavljanju pogojev za začetek poslovanja zavzela 26. mesto oz. za leto 2011 in 2012 28. mesto, za leto 2013 pa 30. mesto med 183 državami. Tak položaj na svetovni lestvici ima Slovenija na področju registracije družb na podlagi anketnih podatkov, ki jih zbira Svetovna banka pri lokalnih partnerjih. Le-ti so povprečen čas trajanja registracije družbe, kot enega izmed pogojev za začetek poslovanja v Sloveniji, v letu 2013 ocenili na 6 dni. Po meritvah, ki jih zagotavlja informacijski sistem AJPES, je bil v letu 2012 povprečni dejanski čas, potreben za registracijo gospodarskih družb (od oddaje vloge na točki VEM do vpisa v sodni register o katerem odločajo sodišča), 2,4 dni (v letu 2011 2,7 dni); pri družbah, kjer so bile za registracijo oddane popolne vloge, je znašal 1,8 dneva (v letu 2011 2,1 dneva), pri družbah, kjer je bilo potrebno vloge za registracijo dopolniti, pa 4,2 dneva (v letu 2011 4,8 dneva).

Registracija gospodarskih družb prek e-VEM sistema, v katerem izvaja AJPES pomemben delež javnih storitev, je pomembno prispevala k zmanjšanju upravnih bremen, kar potrjuje prva nagrada Sloveniji na tekmovanju Organizacije združenih narodov (The United Nations Public Service Award – UNPSA 2009) v letu 2009 za zmago v tekmovalni kategoriji »Izboljšanje zagotavljanja storitev v javnem sektorju« med državami severne Amerike in Evrope.

Delovanje e-VEM sistema je Evropska komisija v letu 2011 uvrstila med 74 primerov najboljših praks EU na področju zmanjšanja administrativnih ovir (Evropa je lahko uspešnejša: predsednik Barroso pozdravlja poročilo o najboljših praksah za zmanjšanje upravnih bremen in poziva države članice k izmenjavi izkušenj, Bruselj, 21.2.2012).

Po podatkih Doing Business 2013 je Slovenija edina država med 183 državami, ki zagotavlja brezplačno registracijo gospodarskih družb.
 

Dokumenti


 Doing Business Slovenia 2013 (1664 kB) - 2013 The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank (začetek poslovanja družb, Slovenija 30. mesto)
 Doing Business Slovenia 2012 (2108 kB) - 2012 The International Bank for Reconstruction and Development /
The World Bank (začetek poslovanja družb, Slovenija 28. mesto)
 Doing Business Slovenia 2011 (1486 kB) - 2010 The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank (začetek poslovanja družb, Slovenija 28. mesto)
 Doing Business Slovenia 2010 (781 kB) - 2009 The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank (začetek poslovanja družb, Slovenija 26. mesto)

Povezave

 Doing Business (The World Bank, International Finance Corporation)OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?