PRIJAVA

 

Registrirani uporabniki

Poročanje o gostih in prenočitvah

Pogosta vprašanja

Pogosto zastavljena vprašanja

Za namen novega načina poročanja podatkov o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov) bo na spletnem portalu AJPES s 1. 12. 2017 vzpostavljena aplikacija eTurizem. Za poročanje ni potrebna namestitev na osebni računalnik. Aplikacija eGost bo na spletni strani Policije s 1. 3. 2018 prenehala delovati, kar pomeni, da bo od tega dne dalje možno posredovanje podatkov samo prek spletnega portala AJPES.

Način poročanja bo potrebno prilagoditi novi aplikaciji. Poročevalci bodo lahko poročali podatke z neposrednim vnosom v aplikacijo eTurizem (s tipkanjem) ali z uvozom XML datoteke v aplikacijo oziroma z uvozom prek spletnega servisa. Zadnji način, tj. spletni servis praviloma uporabljajo »večji« poročevalci. Informacije namenjene izvajalcem informacijskih rešitev za prilagoditev struktur so na voljo na strani »Za razvijalce programske opreme«.

Za dostop do spletne aplikacije eTurizem je potrebno, da izvajalec nastanitvene dejavnosti:

  1. vpiše nastanitvene obrate, ki jih upravlja, v Register nastanitvenih obratov in
  2. pred prvim poročanjem podatkov pridobi ustrezno pooblastilo zastopnika poslovnega subjekta (izvajalca nastanitvene dejavnosti), za katerega bo oddajal podatke.

Pooblastilo je potrebno urediti v sistemu e-Pooblastil AJPES (glej »Pooblastila«), zahteva se predhodna prijava na spletni portal z uporabniškim imenom in geslom. Za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov) bo potrebno zaradi poročanja osebnih podatkov pridobiti posebno pooblastilo za poročanje podatkov eTurizem, kar pomeni, da generalno pooblastilo (za vsa poročanja na AJPES) ne bo zadostovalo.

Izvajalci nastanitvenih obratov podatke o novem gostu posredujejo dnevno - najpozneje v 12 urah po prihodu gosta. Če datum in ura odhoda gosta nista znana ob njegovem prihodu ali se pozneje spremenita, se ti podatki posredujejo najpozneje v 12 urah po odhodu gosta, in sicer tako, da se v spletno aplikacijo (lahko tudi prek XML datoteke oz. spletnega servisa) za tega gosta vnesejo podatki kot nov vnos. Na isti način se popravijo tudi ostali podatki – z novim vnosom.
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Spletni portal uporablja piškotke za izboljšanje delovanja spletnih storitev. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?