Na vsebino

Napotki gostiteljem ob ponovnem odprtju nastanitvenih obratov

Novica

 

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji za namen zaustavitve širjenja koronavirusa je močno zaznamoval turistično dejavnost v letu 2020 in 2021.

Za čimbolj učinkovito ravnanje ob sprostitvi izvajanja nastanitvene dejavnosti in upoštevanju zakonodaje glede vodenja knjige gostov in poročanja podatkov v sistem eTurizem AJPES, smo pripravili naslednje kratke napotke.

Izvajanje nastanitvene dejavnosti

Sprejeti ukrepi Vlade RS, opredeljeni z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, so v mesecu oktobru 2020 omejili izvajanje nastanitvene dejavnosti in s 16. novembrom 2020 začasno prepovedali njeno izvajanje neposredno potrošnikom.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov, se pod določenimi pogoji sprošča ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih. Tolmačenje določb aktualnega odloka vam je na voljo s strani pristojnega organa, t.j. Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, objavljenega na povezavi. Pojasnila namenjena izvajalcem nastanitvene dejavnosti so objavljena pod posebno točko »Nastanitve«.

Zaradi nepredvidljivosti poteka epidemije in z njo povezanih omejevanj poslovanja oziroma sproščanja ukrepov, vam svetujemo, da spremljate tudi druge aktualne objave na portalu državne uprave GOV.SI.

Vodenje knjige gostov

Knjigo gostov je dolžan v papirni ali elektronski obliki voditi gostitelj, njena vsebina je opredeljena v sedmem odstavku 39. člena Zakona o prijavi prebivališča (ZPPreb-1). Poročanje v sistem eTurizem ne pomeni, da AJPES za potrebe gostitelja vodi knjigo gostov.

Poročanje podatkov v sistem eTurizem Ajpes

V kolikor letos še niste izvajali nastanitvene dejavnosti (gostili gostov), vas želimo opozoriti na pravilno številčenje gostov pri vodenju in poročanju podatkov.

Če podatke o gostih in prenočitvah poročate neposredno v aplikacijo eTurizem AJPES, vam aplikacija glede na vpisan datum prihoda samodejno dodeli parameter »Leto« in parameter »Zap. številka prijave gosta«; svetujemo vam, da podatka dodatno preverite. Praviloma se številčenje gostov v novem letu začne s številko 1 oziroma s prvo številko glede na vaš interni sistem številčenja in se ob novih vpisih gostov ustrezno nadaljuje.

Dodatne informacije s področja poslovanja in izpolnjevanja predpisanih obveznosti so vam na voljo v Ključnih vsebinskih pojasnilih, objavljenih na spletnem portalu AJPES.

 

Oblika za tiskanje



VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?