Na vsebino

ANKETA - Ali bi dovolili razkritje podatkov o vaših upnikih, s katerimi v večstranskem pobotu niste uspeli pobotati vaših obveznosti?

Novica

ANKETA - Ali bi dovolili razkritje podatkov o vaših upnikih, s katerimi v večstranskem pobotu niste uspeli pobotati vaših obveznosti?


V večstranskem pobotu se pobotajo tiste obveznosti, za katere programska rešitev ePobot AJPES, zasnovana na teoriji grafov, najde sklenjene verige medsebojnih obveznosti oziroma terjatev. Po končanem pobotu pa ostane še vrsta nesklenjenih verig, ki bi jih bilo mogoče skleniti, če bi se v prevzem obveznosti oziroma odkup terjatev vključila zaupanja vredna podjetja, ki v ta namen razpolagajo s prostimi denarnimi sredstvi.

AJPES na osnovi pobude nekaterih deležnikov iz gospodarstva in s soglasjem Ministrstva za finance izvaja pilotsko študijo o možnostih razvoja omenjene nove storitve, s katero bi vsem zainteresiranim subjektom v državi ponudil po vsakem mesečnem krogu večstranskega pobota podatke o imenih poslovnih subjektov (družbah, samostojnih podjetnikih) v nesklenjenih verigah medsebojnih obveznosti (v pobotu se pobotajo obveznosti v sklenjenih verigah). Ti podatki bi omogočili tistim subjektom, ki so pripravljeni z denarnimi sredstvi odkupiti terjatev oziroma prevzeti obveznost od prvega in zadnjega subjekta v nesklenjeni verigi, zmanjšati zadolženost po posameznih verigah z večkratnikom uporabljenih denarnih sredstev za odkup terjatve oz. prevzem obveznosti. Sodelovanje v takem pobotu s t.i. intervencijo bi bilo omogočeno tudi dolžnikom, ki nimajo zapadlih terjatev, terjatve pa bi lahko vnovčili tudi upniki, ki zaradi pravočasnega poravnavanja dolgov v denarju nimajo zamujenih obveznosti, obstoj katerih je pogoj za sodelovanje v večstranskem pobotu. Na osnovi soglasja za razkritje podatkov bi torej AJPES nudil podatke o nesklenjenih pobotnih verigah obveznosti - zaporedju imen poslovnih subjektov z medsebojnimi obveznostmi.
 

Prosimo vas, da s tem v zvezi odgovorite na anketno vprašanje.


VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?