Na vsebino

LP2008 - Obvestilo gospodarskim družbam in zadrugam

Spoštovani!

Približuje se čas oddaje letnih poročil za leto 2008, ki jih je treba predložiti AJPES zaradi javne objave, podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih pa za državno statistiko. Letno poročilo, ki ga predložite AJPES, se šteje kot priloga k davčnemu obračunu, zato vam ga ni treba pošiljati še na DURS, morate pa v davčnem obračunu to izrecno navesti.

Roki za predložitev

- Za državno statistiko do 31.3.2009.
- Za javno objavo:

  Gospodarske družbe Rok predložitve
1. Nezavezane k reviziji, poslovno leto je enako koledarskemu Do 31.3.2009
2. Nezavezane k reviziji, poslovno leto je različno od koledarskega V 3 mesecih po koncu poslovnega leta
3. Zavezane k reviziji oziroma konsolidaciji V 8 mesecih po koncu poslovnega leta

Opozarjamo vas, da ste dolžni AJPES predložiti letno poročilo, ki je predhodno podpisano skladno s 60. a členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1B).

Način predložitve

NOVOST: Ukinjena je možnost predložitve podatkov iz letnih poročil na poenotenih obrazcih na elektronskem mediju (disketa, CD, DVD). Ohranjamo Excel preglednico za lokalni vnos podatkov, iz katere izdelate XML datoteko, ki jo uvozite v spletno aplikacijo na spletnem portalu AJPES.

Letna poročila predložite izključno prek spletnega portala, podpišete pa jih lahko na dva načina:

  • s kvalificiranim digitalnim potrdilom
ali
  • z Obvestilom za AJPES, izpisanim iz spletne aplikacije, ki ga podpiše odgovorna oseba poslovnega subjekta, in ga posredujete pristojni izpostavi AJPES osebno ali po pošti s povratnico.

Priporočamo vam, da za podpis letnega poročila uporabite kvalificirano digitalno potrdilo, saj ta način povzroča vam in AJPES nižje stroške poslovanja.
NOVOST: Zakonitim zastopnikom, ki imajo v Poslovnem registru Slovenije vpisan EMŠO in davčno številko ni potrebno izpolnjevati obrazcev za e-podpisovanje letnih poročil s kvalificiranim digitalnim potrdilom, saj AJPES programsko preverja skladnost kvalificiranih digitalnih potrdil s podatki zastopnika v Evidenci digitalnih potrdil. Zastopniki z nepopolnimi podatki ali pooblaščenci, ki v preteklem obdobju še niso poslali "Obvestil o uporabi kvalificiranih digitalnih potrdil za podpisovanje letnih poročil" ali pa so se jim podatki spremenili, izpolnjeno in podpisano obvestilo posredujejo pristojni izpostavi AJPES. Podrobnosti o elektronskem podpisovanju so na voljo na naši spletni strani Elektronsko podpisovanje. Sporočamo vam tudi, da za podpisovanje letnih poročil lahko uporabite tudi potrdilo za državljane Republike Slovenije izdajatelja SIGEN-CA, ki ga lahko na upravnih enotah pridobite brezplačno!

Nadomestilo za stroške javne objave

Letno poročilo, predloženo za javno objavo, AJPES objavi na svojem spletnem portalu. V skladu z 58. členom Zakona o gospodarskih družbah in veljavno Tarifo morate ob predložitvi letnega poročila plačati AJPES nadomestilo za stroške javne objave.

Priporočamo, da nadomestilo za javno objavo plačate negotovinsko na račun AJPES 0110-0600-0000-314. Pri plačilu s posebno položnico morate obvezno navesti referenco, ki je sestavljena iz številke konta (7600), vaše davčne številke (8-mestno število) in kontrolne številke.

Pri plačilu s plačilnim nalogom morate obvezno navesti številki modela (11) in sklica, ki je sestavljen iz številke konta (7600003) in vaše davčne številke (8-mestno število).

Vaša referenca za posebno položnico in model ter sklic za plačilni nalog se izpiše na Obvestilu za AJPES, ki ga izpišete po oddaji letnega poročila na spletnem portalu. Podatke za izpolnitev posebne položnice in plačilnega naloga za posamezen poslovni subjekt pa lahko izpišete tudi tukaj.
 




OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?