Na vsebino

LP2008 - Obvestilo pravnim osebam zasebnega prava

Spoštovani!

Približuje se čas oddaje letnih poročil za leto 2008. Nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava (v nadaljevanju: nepridobitne organizacije) morajo po Zakonu o računovodstvu letna poročila za leto 2008 predložiti AJPES do 28. februarja 2009.

Nepridobitne organizacije predložijo letno poročilo za zagotovitev javnosti podatkov in za državno statistiko. Letno poročilo lahko predložijo za oba namena hkrati, če AJPES predložijo tudi podpisano IZJAVO o uporabi podatkov, ki je sestavni del obrazcev.

Novosti pri predložitvi letnih poročil nepridobitnih organizacij za leto 2008:
 

  • Ukinjena je možnost predložitve podatkov iz letnih poročil na poenotenih obrazcih na elektronskem mediju (disketa, CD, DVD) in na papirju. Ohranja se Excel preglednica za lokalni vnos podatkov, iz katere izdelate XML datoteko, ki jo uvozite v spletno aplikacijo na spletnem portalu AJPES.
  • Ukinjena je možnost predložitve izjave, pojasnil k izkazom in poslovnih poročil na papirju (predložitev je mogoča le v elektronski obliki, skupaj s poenotenimi obrazci).
  • Ukinjena je možnost predložitve letnih poročil v neenotni obliki za zagotovitev javnosti na papirju (predložitev je mogoča le v elektronski obliki, v PDF datoteki).

Način predložitve letnih poročil je podrobneje določen v Navodilu o predložitvi letnih poročil nepridobitnih organizacij – pravnih oseb zasebnega prava.

Letna poročila predložijo nepridobitne organizacije izključno prek spletnega portala, podpišejo pa jih lahko na dva načina:

  • s kvalificiranim digitalnim potrdilom
ali

  • z Obvestilom za AJPES, izpisanim iz spletne aplikacije, ki ga podpiše odgovorna oseba poslovnega subjekta, in ga posredujete pristojni izpostavi AJPES osebno ali po pošti s povratnico.

Priporočamo vam, da za podpis letnega poročila uporabite kvalificirano digitalno potrdilo, saj ta način povzroča vam in AJPES nižje stroške poslovanja.

NOVOST: Zakonitim zastopnikom, ki imajo v Poslovnem registru Slovenije vpisan EMŠO in davčno številko ni potrebno izpolnjevati obrazcev za e-podpisovanje letnih poročil s kvalificiranim digitalnim potrdilom, saj AJPES programsko preverja skladnost kvalificiranih digitalnih potrdil s podatki zastopnika v Evidenci digitalnih potrdil. Zastopniki z nepopolnimi podatki ali pooblaščenci, ki v preteklem obdobju še niso poslali "Obvestil o uporabi kvalificiranih digitalnih potrdil za podpisovanje letnih poročil" ali pa so se jim podatki spremenili, izpolnjeno in podpisano obvestilo posredujejo pristojni izpostavi AJPES. Podrobnosti o elektronskem podpisovanju so na voljo na naši spletni strani Elektronsko podpisovanje. Sporočamo vam tudi, da za podpisovanje letnih poročil lahko uporabite tudi potrdilo za državljane Republike Slovenije izdajatelja SIGEN-CA, ki ga lahko na upravnih enotah pridobite brezplačno!


Če nepridobitna organizacija ni poslovala in hkrati ne izkazuje nobenega podatka v bilanci stanja, mora AJPES kljub temu predložiti letno poročilo (samo predložitev izjave o neposlovanju ne zadostuje).




OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?