Na vsebino

ePodpisovanje

Pomoč

Mac OS X: Namestitev komponente za podpisovanje


Za izvedbo elektronskega podpisa dokumentov je potrebno predhodno namestiti komponento za podpisovanje. Podprta okolja za izvedbo podpisa so:


Za uspešno izvedbo namestitve komponente in elektronski podpis potrebujete:

Opozorilo: pred namestitvijo izklopite morebitne programe/nastavitve, ki preprečujejo odpiranje pojavnih oken ali prevzem datotek iz svetovnega spleta ("pop up blocker" programi, yahoo pasica, ipd.).

1. Postopek namestitve certifikata v certifikatno skladišče operacijskega sistema Mac OS X:

S pomočjo programa Keychain Access je potrebno uvoziti certifikat s privatnim ključem v certifikatno skladišče operacijskega sistema Mac OS X. Uvoziti ga je potrebno v verigo (Keychain) z imenom login (ali z imenom uporabnika, ki je prijavljen v sistem - ta opcija je na voljo v nekaterih verzijah). Uvoziti ga je potrebno v kategorijo (category) My Certificates. Certifikat uvozite s pomočjo menijske opcije File | Import Items…. Spodnja slika prikazuje program Keychain Access.



2. Postopek namestitve podpisne komponente:

1. Namestitveno datoteko prevzamete na povezavi: mdSignSetup.pkg; (po kliku na povezavo se datoteka prenese v direktorij "Downloads").

2. Po zagonu namestitvene datoteke sledite čarovniku na zaslonu.

3. Povezovanje datoteke .mdsign s podpisno komponento:

POZOR: V brskalniku, ki ga uporabljate, ne smete spremeniti prednastavljene lokacije, kamor vam brskalnik shranjuje datoteke (to je mapa Downloads).

4. Kliknite na gumb za "Testiranje elektrnoskega podpisa" (Pomoč za ePodpisovanje)

5. Brskalnik vam ponudi v prevzem datoteko .mdsign. Shranite datoteko na lokalni disk in odprite mapo, v kateri se nahaja shranjena datoteka.

6. Izberite datoteko .mdsign in z desnim klikom miške v padajočem meniju izberite opcijo Get Info.

7. Odpre se dialog, ki prikazuje lastnosti datoteke. Primer prikazuje spodnja slika.

Izberite opcijo Open with: in v padajočem meniju izberite opcijo Other...
Odpre se dialog s seznamom razpoložljivih aplikacij. Izberite opcijo Enable: All Applications in opcijo Always Open With ter med aplikacijo poiščite mdSigJava. Kliknite na gumb Add. Primer prikazuje spodnja slika.




Nato v dialogu iz točke 7.(lastnosti datoteke) kliknite na gumb Change All... kot prikazuje spodnja slika in zaprite dialog.



8. Ponovno kliknite na povezavo za "Testiranje elektrnoskega podpisa" (Pomoč za ePodpisovanje).




Zažene se komponenta za podpis, ki vam prikaže vsebino dokumenta za podpis. S klikom na gumb Sign boste elektronsko podpisali dokument. Le-ta bo posredovan na strežnik, ki bo preveril podpis in vas obvestil o uspešnosti postopka.
Opomba:: V primeru, da se pri zaganjanju programa pojavi opozorilo "Unidentified developer", odprite program v Finderju z uporabo kombinacije tipke Control in klika na ikono aplikacije, na vprašanje "Are you sure you want to open it? " odgovorite s klikom na gumb Open in s tem dovolite zaganjanje podpisne komponente.



OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?