Na vsebino

ePodpisovanje

Pomoč

Navodila za namestitev programa mdSignNet na Linux


Podprta okolja za izvedbo podpisa so:


Za uspešno izvedbo namestitve komponente in elektronski podpis potrebujete:

Opozorilo: pred namestitvijo izklopite morebitne programe/nastavitve, ki preprečujejo odpiranje pojavnih oken ali prevzem datotek iz svetovnega spleta( "pop up blocker" programi, yahoo pasica, ipd.)

Postopek namestitve certifikata v Java certifikatno skladišče:

Certifikat je potrebno uvoziti v certifikatno skladišče okolja Java. Le-to je dostopno preko programa Java Control Panel v zavihku Security. Program Java Control Panel najdete v mapi bin tam, kjer ste namestili okolje Java. Primer prikazuje spodnja slika.

S klikom na gumb Manage Certificates… se odpre okno, ki prikazuje certifikate v sistemu. Iz padajočega menija Certificate type izberite Client Authentication in v zavihku User uvozite vaš certifikat s privatnim ključem. Primer prikazuje spodnja slika.




V kolikor želite uporabljati certifikat shranjen na pametni kartici, je potrebno gonilnik za čitalec kartice in certifikat namestiti v okolju Java v skladu z navodili proizvajalca strojne opreme.



Postopek namestitve podpisne komponente:

1. Namestitveno datoteko prevzamete na povezavi: mdSigJava.tar.gz

2. Vsebino arhivske datoteke gzip.tar odpakirate v začasno mapo.

3. V oknu Terminal se postavite v začasno mapo kamor ste odpakirali arhivsko datoteko v prejšnjem koraku in vpišite ukaz sudo ./install.sh
Namestitvena skripta bo namestila aplikacijo mdSignJava v mapo /usr/share/mdSigJava.
Povezovanje datoteke .mdsign s podpisno komponento:

4. Kliknite na gumb Testiranje elektronskega podpisa

5. Brskalnik vam ponudi v prevzem datoteko .mdsign. Shranite datoteko na lokalni disk in odprite mapo v kateri se nahaja shranjena datoteka

6. Izberite datoteko .mdsign in z desnim klikom miške v padajočem meniju izberite opcijo Properties.

7. Odpre se dialog, ki prikazuje lastnosti datoteke. Izberite zavihek Open With in v seznamu poiščite apliakcijo mdSigJava. Nato kliknite na gumb Set as default. Primer prikazuje spodnja slika.



8. Ponovno kliknite na gumb Testiranje elektronskega podpisa


9. Zažene se komponenta za podpis, ki vam prikaže vsebino dokumenta za podpis. S klikom na gumb Sign boste elektronsko podpisali dokument. Le-ta bo posredovan na strežnik, ki bo preveril podpis in vas obvestil o uspešnosti postopka.


Nazaj




OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?