Na vsebino

Bonitetne ocene S.BON AJPES tudi za samostojne podjetnike - normirance

Novica

Bonitetne ocene S.BON AJPES za samostojne podjetnike – normirance

Osnova za določitev bonitetne ocene S.BON AJPES poslovnim subjektom so podatki iz letnih poročil. Bonitetne ocene bomo lahko pripisali tudi samostojnim podjetnikom – normirancem, ki to želijo, če bodo letno poročilo za leto 2019 predložili AJPES do 31.3.2020.

Bonitetna ocena pridobiva vse večji pomen v poslovni praksi in je pogosto določena kot vstopni pogoj pri kandidiranju na javnih razpisih. Uporablja se za preverjanje ekonomsko-finančne sposobnosti ponudnikov v postopkih javnega naročanja in je nepogrešljiva pri celovitem spremljanju kreditnega tveganja obstoječih in potencialnih poslovnih partnerjev.

Pri podjetnikih, ki svojo davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov (samostojni podjetniki - normiranci) in svojih letnih poročil v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) niso dolžni predložiti AJPES, pa se pojavi težava, saj bonitetne ocene brez podatkov iz predloženega letnega poročila ni mogoče izračunati.

 

Kako lahko  samostojni podjetnik - normiranec pridobi bonitetno oceno?

AJPES bo lahko določil bonitetno oceno samostojnemu podjetniku - normirancu, ki:

Bonitetne ocene na podlagi podatkov iz letnih poročil se vsem poslovnim subjektom določijo po javni objavi letnih poročil  na portalu AJPES in obdelavi podatkov, uporabnikom pa so na voljo vsako leto sredi meseca maja.

 

Izberite pristojno izpostavo AJPES

Aplikacija za vnos podatkov iz letnega poročilaVSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?