Na vsebino

Bonitetne ocene S.BON AJPES tudi za samostojne podjetnike normirance

Novica

Bonitetne ocene S.BON AJPES tudi za samostojne podjetnike normirance

Bonitetna ocena pridobiva vse večji pomen v poslovni praksi in je pogosto določena kot pogoj pri kandidiranju na javnih razpisih. Uporablja se za preverjanje ekonomsko-finančne sposobnosti ponudnikov v postopkih javnega naročanja in je nepogrešljiva pri celovitem spremljanju kreditnega tveganja obstoječih in potencialnih poslovnih partnerjev.

Osnova za določitev bonitetne ocene S.BON AJPES poslovnim subjektom so podatki iz letnih poročil. Pri podjetnikih, ki svojo davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov (samostojni podjetniki normiranci) in svojih letnih poročil v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) niso dolžni predložiti AJPES, se pojavi težava, saj bonitetne ocene brez podatkov iz predloženega letnega poročila, ni mogoče pripisati.

Kako lahko samostojni podjetnik normiranec pridobi bonitetno oceno?

1. AJPES bo lahko določil bonitetno oceno samostojnemu podjetniku normirancu, ki:

Bonitetne ocene na podlagi podatkov iz letnih poročil se vsem poslovnim subjektom določijo po javni objavi letnih poročil na portalu AJPES in obdelavi podatkov. Uporabnikom bodo letos na voljo v začetku meseca junija, zaradi podaljšanega roka za predložitev letnih poročil.

2. AJPES bo lahko določil bonitetno oceno tudi samostojnemu podjetniku normirancu, ki letnega poročila ne bo predložil do 30. 4. 2021 na podlagi izredne obravnave. Prošnjo pošlje na anmhsdsd?`iodr-rh.

 

Izberite pristojno izpostavo AJPES

Aplikacija za vnos podatkov iz letnega poročilaVSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?