Na vsebino

Zviševanje nivoja varnosti spletnih storitev AJPES

Novica

Zviševanje nivoja varnosti spletnih storitev AJPES

Obveščamo vas, da bo Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljnjem besedilu: AJPES) zaradi zviševanja nivoja varnosti spletnih storitev ukinila uporabo protokolov TLS 1.0 in TLS 1.1 na spletnem portalu www.ajpes.si, in sicer z dnem 1. 4. 2020 (prestavljeno na 15. 6. 2020).

Za nemoteno poslovanje si morajo vsi uporabniki, ki fizično dostopajo do spletnih aplikacij na portalu AJPES in dostopajo do AJPES spletnih servisov, namestiti operacijski sistem oziroma brskalnik s podporo TLS 1.2. Seznam podprtih operacijskih sistemov in brskalnikov je na spodnjih povezavah:

https://docs.microsoft.com/en-us/archive/blogs/kaushal/support-for-ssltls-protocols-on-windows

https://knowledge.digicert.com/generalinformation/INFO3299.html

https://caniuse.com/#feat=tls1-2

Za nemoteno elektronsko podpisovanje je potrebno namestiti eno izmed podpisnih komponent, ki so na voljo za prenos. Delovanje elektronskega podpisovanja lahko preizkusite tukaj. Od 1. 4. 2020 (prestavljeno na 15. 6. 2020). dalje uporaba spletnih aplikacij in servisov na portalu AJPES s staro podpisno komponento ne bo več mogoča.

AJPES je za uporabnike, ki dostopajo do AJPES spletnih servisov, omogočil testiranje servisov po protokolu TLS 1.2, in sicer na spletnem naslovu wwwt.ajpes.si.

Prosimo, da pravočasno preverite katero verzijo podpisne komponente, operacijskega sistema in brskalnika imate nameščeno za uporabo spletnih aplikacij in servisov na portalu AJPES ter se s tem izognete morebitnim težavam po 1. 4. 2020 (prestavljeno na 15. 6. 2020).

V primeru dodatnih vprašanj oziroma morebitnih težav, se prosimo obrnite na elektronski naslov: bot-hs?`iodr-rh.



VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?