Na vsebino

AJPES je prejel nagrado za najboljši informacijski projekt leta 2014 - vzpostavitev Registra zavezancev za informacije javnega značaja

 

Slovensko društvo Informatika je na konferenci Dnevi slovenske informatike 2015,

ki je potekala v kongresnem centru Grand hotela Bernardin v Portorožu, AJPES

podelilo eNagrado za najboljši informacijski projekt leta 2014, in sicer za vzpostavitev

Registra zavezancev za informacije javnega značaja (RZIJZ).

AJPES je v šestih mesecih od sprejema novele Zakona o dostopu do informacij

javnega značaja z lastno razvojno ekipo vzpostavil register, ki na enem mestu

zagotavlja pregled nad vsemi porabniki javnih sredstev (osebami javnega prava)

ter poslovnimi subjekti pod prevladujočim vplivom države ali lokalne skupnosti.

 

Projekt je obsegal:

  • vzpostavitev podatkovne baze registra,
  • izdelavo spletne aplikacije za posredovanje elektronskih prijav za vpis,
  • izdelavo spletnega iskalnika po podatkih registra ter
  •  izdelavo informacijskih rešitev za izvoz datotek za potrebe drugih državnih organov.

Posebnost projekta je bila tudi izdelava računalniškega algoritma, ki na podlagi podatkov iz drugih uradnih evidenc, dnevno izračunava posredno in neposredno lastništvo države in samoupravnih lokalnih skupnosti v gospodarskih družbah, ki jih nato aplikacija samodejno vpiše v register.

Zavezance v register vpišejo ali iz njega izbrišejo ministrstva, samoupravne lokalne skupnosti in druge osebe javnega prava kot njihovi ustanovitelji ali pa jih vpiše AJPES sam na podlagi podatkov iz uradnih evidenc. Podatki se v register vpisujejo neposredno na podlagi elektronsko vloženih prijav prek spletne aplikacije, pri čemer je tudi pooblaščanje za vnos zahtev urejeno elektronsko (preko sistema e-pooblastil AJPES), podatki pa so v registru javno dostopni takoj po vnosu.

V aplikacijo so vgrajene vse potrebne kontrole in šifranti, zagotovljen pa je tudi prenos podatkov iz drugih registrov in evidenc podatkov, kar omogoča hiter, enostaven in pravilen vnos ter vodenje podatkov.

Podatki so javnosti dostopni brezplačno prek spletnega iskalnika eRZIJZ, ki ne zahteva registracije uporabnika, iskanje pa je mogoče izvajati z vnosom različnih iskalnih kriterijev oziroma njihovih kombinacij, možna pa je tudi izdelava izpisa aktualnih in/ali zgodovinskih podatkov.

Dnevno ažurno stanje celotnega registra je javnosti, bankam, Upravi RS za javna plačila in drugim uporabnikom brezplačno na voljo tudi v xml datoteki.

Več o dogodku:
- STA - Na Dnevih slovenske informatike podelili letošnje nagrade
- Računalniške novice - Najboljši informacijski projekt 2014 je …
 

 
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?