Na vsebino

Statistike plačilnega prometa

Prejemki in izdatki - Splošno

Prejemki in izdatki

AJPES izvaja mesečno statistično raziskovanje o prejemkih na račune in o izdatkih z računov poslovnih subjektov za davčne, statistične in druge z zakoni predpisane namene skladno s pooblastili v 287. členu Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED):

  • temelji na podatkih iz evidenc o prejemkih in o izdatkih s transakcijskih računov poslovnih subjektov, ki jih AJPES zagotavljajo ponudniki plačilnih storitev, ki njihove račune vodijo (banke, hranilnice, Banka Slovenije in Uprava Republike Slovenije za javna plačila),
  • zajema vse domače plačilne transakcije, čezmejne transakcije in druge plačilne transakcije, ki se izvršijo v evrih.

Podatke statističnega raziskovanja o prejemkih in izdatkih z računov poslovnih subjektov uporablja FURS za potrebe davčnega nadziranja.

Zajetje podatkov: vse pravne osebe, samostojni podjetniki in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti z odprtimi računi pri ponudnikih plačilnih storitev.

Viri podatkov: evidenca plačilnega prometa pri ponudnikih plačilnih storitev.

Obseg podatkov

V letu 2022 je bilo v statistično raziskovanje zajetih 104.655 pravnih oseb ter 104.878 samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb, ki opravljajo registrirane dejavnosti.
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?