Na vsebino

Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov

Vsebinska navodila

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) opredeljuje zavezance za poročanje, roke, način poročanja in drugo vsebino raziskovanja z Navodilom o vsebini in načinu poročanja statističnih podatkov za Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL), obveznost poročanja je predpisana tudi s Sklepom o četrtletnem poročanju podatkov o poslovanju poslovnih subjektov, izdanim s strani Banke Slovenije.

Posebnost poročanja za prvo četrtletje (za obdobje 1. 1. - 31. 3. 2024)

Posebnost poročanja za prvo četrtletje (1. 1. - 31. 3.) je v tem, da se poročani podatki predhodnega obdobja

(1. 1.- 31. 12. preteklega leta) v aplikacijo ČPPS ne prenesejo, zato tudi vnos oz. popravki predhodnega obdobja niso možni. Poročevalci pri poročanju za prvo četrtletje izpolnijo le podatke za tekoče poročevalsko obdobje.

Pomembno

  • Če pri posameznem zahtevanem podatku ne razpolagate z natančnimi vrednostmi, podatek ocenite in vpišite oceno.
  • Obdobja, na katera se nanašajo podatki, ki jih sporočate, so naslednja: prvo četrtletje 1. 1. – 31. 3., drugo četrtletje 1. 1. – 30. 6., tretje četrtletje 1. 1. – 30. 9. in četrto četrtletje 1. 1. – 31. 12.
    Ta obdobja morate upoštevati tudi, če se vaše poslovno leto razlikuje od koledarskega leta.
  • Če pri izpolnjevanju vprašalnika ugotovite, da se podatek, ki ste ga sporočili za predhodno obdobje, bistveno razlikuje od prave vrednosti, vpišite pravilno vrednost, tj. celotno vrednost, ne le razlike do prave vrednosti. Pri izpolnjevanju podatkov za prvo četrtletje vnos popravkov za predhodno obdobje ni mogoč.

Dodatne informacije SURS

Poziv za oddajo podatkov za statistično raziskovanje POSL-P/ČL za 1. četrtletje 2024

Obvestilo o izvajanju četrtletnega raziskovanja o poslovanju poslovnih subjektov 5. 4. 2024

 Metodologija in rezultati raziskovanja (spletna stran SURS)

 
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?