Na vsebino

Raziskovanje o poslovnih storitvah

Splošno

AJPES izvaja letno statistično raziskovanje o poslovnih storitvah za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).

Z raziskovanjem se zbirajo podatki o prihodkih od prodaje, razčlenjenih po proizvodih oziroma storitvah za izbrane storitvene dejavnosti z namenom zagotavljanja mednarodno primerljivih podatkov v skladu z evropskimi standardi o strukturni statistiki podjetij in analiziranja delovanja gospodarstva v sektorju poslovnih storitev ter delovanja domačega in skupnega evropskega trga na področju poslovnih storitev.

Zavezanci za poročanje

Podatke za raziskovanje morajo predložiti pravne in fizične osebe v Republiki Sloveniji, določene v vzorec s strani SURS. V vzorec so vključene enote z 20 ali več osebami, ki delajo. 

Ukinitev zbiranja podatkov o poslovnih storitvah

Obveščamo vas, da je Statistični urad Republike Slovenije (SURS), kot nosilec statističnega raziskovanja, z letom 2022 prenehal zbirati podatke o poslovnih storitvah.

 

Z Uredbo (EU) 2019/2152 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. 11. 2019 o evropski poslovni statistiki in razveljavitvi desetih pravnih aktov na področju poslovne statistike, ki je začela veljati z letom 2021, se za letno statistično raziskovanje o poslovnih storitvah (SSP-PS/L), skladno z izvedbeno uredbo, predvideva uveljavljanje t.i. pravila 1 % (oprostitve pri predložitvi podatkov na podlagi ekonomske velikosti države). Po izračunih SURS Slovenija ustreza temu kriteriju, zato se podatki prek portala AJPES v septembru 2022 in naprej ne bodo več zbirali.
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?