Na vsebino

Raziskovanje o strukturi plače

Splošno

AJPES izvaja štiriletno statistično raziskovanje o strukturi plače za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije (SURS). Zadnje zbiranje podatkov je bilo izvedeno v letu 2019. Raziskovanje je predpisano z Letnim programom statističnih raziskovanj.

Z raziskovanjem se zbirajo podatki o plačah in drugih prejemkih za mesec oktober (kot reprezentativni mesec) in podatki o plačah in drugih prejemkih za celotno leto. Raziskovanje je usklajeno s poenotenim raziskovanjem o strukturi plače (Structure of Earnings Survey), ki ga vsake štiri leta izvajajo države članice Evropske unije. Prilagojeno je zahtevam uredb Evropskega sveta in Evropske komisije, hkrati pa so v njem upoštevane lastnosti slovenskega trga dela. Namen raziskovanja je za slovenske načrtovalce politike plač in zaposlovanja pridobiti mednarodno primerljive podatke o strukturi plače na slovenskem trgu dela in prikazati vpliv posameznih komponent plače na njeno višino.

Zavezanci za poročanje

Podatke za raziskovanje morajo predložiti pravne osebe in njihove enote v sestavi ter registrirane fizične osebe v Republiki Sloveniji, določene v vzorec s strani SURS.

Poročanje podatkov o strukturi plače poteka v elektronski obliki na vprašalniku ZAP-RSP prek spletnega portala AJPES. Poročevalci posredujejo podatke z neposrednim vnosom v aplikacijo SES ali z uvozom XML datoteke. Vzorec XML datoteke, vprašalnik in metodološka navodila so objavljeni pod »Predpisi in povezave«. 

Rok za predložitev

Raziskovanje je štiriletno. Naslednje poročanje bo v letu 2023.
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?