Na vsebino

Raziskovanje o strukturi plače

Splošno

AJPES izvaja štiriletno statistično raziskovanje Struktura plač za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije (SURS). Raziskovanje je predpisano z Letnim programom statističnih raziskovanj.

Z raziskovanjem se zbirajo podatki o plačah in drugih prejemkih za mesec oktober (kot reprezentativni mesec) in podatki o plačah in drugih prejemkih za celotno leto. Raziskovanje je usklajeno s poenotenim raziskovanjem Structure of Earnings Survey, ki ga vsake štiri leta izvajajo države članice Evropske unije. Prilagojeno je zahtevam uredb Evropskega sveta in Evropske komisije, hkrati pa so v njem upoštevane lastnosti slovenskega trga dela.

Namen raziskovanja je omogočiti vpogled v višino in strukturo plač, s tem zagotoviti delodajalcem in načrtovalcem ekonomske politike podatke o stanju in spremembah na področju plač na slovenskem trgu dela, prikazati vpliv posameznih zakonskih sprememb na višino in sestavo plač, in omogočiti primerjavo sestave plač na slovenskem trgu dela in sestave plač na mednarodnih trgih dela, predvsem pa na trgih dela Evropske unije.

Zavezanci za poročanje

Podatke morajo predložiti pravne osebe in njihove enote v sestavi ter registrirane fizične osebe v Republiki Sloveniji, določene v vzorec s strani SURS.

Poročanje podatkov poteka v elektronski obliki na vprašalniku ZAP-RSP prek spletnega portala AJPES. Poročevalci posredujejo podatke z neposrednim vnosom v aplikacijo SES ali z uvozom XML datoteke. Vzorec XML datotek in kontrolna XSD shema, vprašalnik, metodološka navodila in ostala pojasnila so objavljeni pod »Predpisi in povezave«.

Rok za predložitev

Raziskovanje je štiriletno. Zadnje zbiranje podatkov je bilo izvedeno v roku od 11. 5. do 9. 6. 2023. 
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?