PRIJAVA

 

LOKALNA PRIJAVA

Registrirani uporabniki
Še niste uporabnik? Registrirajte se.

CENTRALNA PRIJAVA - SI-PASS

Registrirani uporabnikiO prijavi prek SI-PASS

Pogosta vprašanja

Centralna prijava deluje za registrirane uporabnike SI-PASS iz Slovenije in drugih držav EU s podprto eIDAS avtentikacijo.

Še niste uporabnik SI-PASS? Registrirajte se.

Raziskovanje o strukturi plače

Splošno

AJPES izvaja štiriletno statistično raziskovanje o strukturi plače za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije (SURS). Zadnje zbiranje podatkov je bilo izvedeno v letu 2019. Raziskovanje je predpisano z Letnim programom statističnih raziskovanj.

Z raziskovanjem se zbirajo podatki o plačah in drugih prejemkih za mesec oktober (kot reprezentativni mesec) in podatki o plačah in drugih prejemkih za celotno leto. Raziskovanje je usklajeno s poenotenim raziskovanjem o strukturi plače (Structure of Earnings Survey), ki ga vsake štiri leta izvajajo države članice Evropske unije. Prilagojeno je zahtevam uredb Evropskega sveta in Evropske komisije, hkrati pa so v njem upoštevane lastnosti slovenskega trga dela. Namen raziskovanja je za slovenske načrtovalce politike plač in zaposlovanja pridobiti mednarodno primerljive podatke o strukturi plače na slovenskem trgu dela in prikazati vpliv posameznih komponent plače na njeno višino.

Zavezanci za poročanje

Podatke za raziskovanje morajo predložiti pravne osebe in njihove enote v sestavi ter registrirane fizične osebe v Republiki Sloveniji, določene v vzorec s strani SURS.

Poročanje podatkov o strukturi plače poteka v elektronski obliki na vprašalniku ZAP-RSP prek spletnega portala AJPES. Poročevalci posredujejo podatke z neposrednim vnosom v aplikacijo SES ali z uvozom XML datoteke. Vzorec XML datoteke, vprašalnik in metodološka navodila so objavljeni pod »Predpisi in povezave«. 

Rok za predložitev

Raziskovanje je štiriletno. Naslednje poročanje bo v letu 2023.
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Spletni portal uporablja piškotke za izboljšanje delovanja spletnih storitev. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?