Na vsebino

Raziskovanje o strukturi vmesne potrošnje in prihodkov

Splošno

AJPES izvaja večletno statistično raziskovanje o strukturi vmesne potrošnje in prihodkov za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije (SURS). Raziskovanje je predpisano z Letnim programom statističnih raziskovanj.

Poslovni subjekti poročajo podatke o vrstah stroškov in vrstah prihodkov v različnih dejavnostih slovenskega gospodarstva. Podatki iz raziskovanja se uporabljajo za sestavljanje tabel po dejavnostih (tabel ponudbe in porabe, input - output tabel), ki so redna obveznost SURS, določena v zakonodaji EU, in sestavni del ocenjevanja agregatov nacionalnih računov.

Zavezanci za poročanje

Podatke za raziskovanje morajo predložiti gospodarske družbe, proračunski uporabniki, društva in nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava, določeni v vzorec s strani SURS. V vzorec so vključeni:
•    vsi poslovni subjekti nad določenim pragom glede na število zaposlenih (subjekti s 50 in več zaposlenimi v dejavnostih SKD od 01.110 do 39.000 ter z 20 in več zaposlenimi v dejavnostih SKD od 41.100 do 99.000),
•    del poslovnih subjektov pod navedenim pragom (na podlagi verjetnostnega vzorca za zagotovitev ustrezne pokritosti).

Glede na vrsto poslovnega subjekta - poročevalca se podatki posredujejo na enem izmed štirih vprašalnikov.

Poročanje podatkov o strukturi vmesne potrošnje in prihodkov poteka v elektronski obliki na vprašalniku NR-IOT prek spletnega portala AJPES. Poročevalci posredujejo podatke z neposrednim vnosom v aplikacijo ali z uvozom XML datoteke. Vzorci XML datoteke in kontrolna XSD shema so objavljeni pod »Predpisi in povezave«.

Rok za predložitev

Raziskovanje se izvaja v večletnih presledkih. Zadnje zbiranje podatkov je bilo izvedeno v roku od 28. 5. do 11. 6. 2021.
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?