Na vsebino

Poslovni register Slovenije

Splošno

Vstop v aplikacijo

ePRS

  • Iskanje po poslovnih subjektih
  • Iskanje po osebah
  • Kontrola fantazijskega imena

Poslovni register Slovenije (PRS) je informatizirana baza podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem na območju Republike Slovenije, ki opravljajo dejavnost ter o njihovih podružnicah, podružnicah tujih podjetij, kot jih določa zakon, ki ureja gospodarske družbe in drugih delih poslovnih subjektov. PRS je primarni register za tiste poslovne subjekte, za katere zakon določa, da se vpišejo samo v PRS, in za poslovne subjekte, ki se ustanovijo neposredno s predpisom ali na podlagi predpisa in se ne vpišejo v noben drug register. Za vse ostale poslovne subjekte (društva, ustanove, politične stranke in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost) je PRS izvedeni register, saj se ti poslovni subjekti registrirajo z vpisom v primarni register ali uradno evidenco pri drugem registrskem organu in jih AJPES šele nato vpiše v PRS.

O vpisih gospodarskih družb in drugih subjektov, za katere zakon določa, da se vpišejo v sodni register, odločajo registrska sodišča. O vpisih podatkov samostojnih podjetnikov (od 1. 7. 2005 dalje) in fizičnih oseb – sobodajalcev (od 21. 1. 2008 dalje) v PRS odloča AJPES.

Del zbirke PRS je tudi Evidenca digitalnih potrdil (EDP) zastopnikov poslovnih subjektov.

PRS se vodi z namenom zagotavljanja varnosti pravnega prometa, za statistične, davčne in raziskovalne namene ter za zagotavljanje podatkov drugim organom z enega mesta za izvajanje z zakonom določenih nalog.

AJPES objavlja seznam enot (poslovnih subjektov in njihovih delov), vpisanih v PRS, z osnovnimi javnimi podatki (matična številka, popolno ime, poslovni naslov, pravnoorganizacijska oblika, registrski organ in enolični identifikator naslova HSMID) na portalu Odprti podatki Slovenije (OPSI). Podatki so osveženi dvakrat mesečno in uporabnikom na voljo brezplačno za ponovno uporabo v formatu CSV.

Sestava Poslovnega registra Slovenije 

Vir podatkov: Finančna uprava Republike Slovenije, Centralni register prebivalstva, sodišča, Geodetska uprava Republike Slovenije, Ministrstvo za javno upravo, Uprava Republike Slovenije za javna plačila, drugi organi ter poslovni subjekti sami.

Osveževanje: sproti (on-line)

Iskanje po osebah in transakcijski računi, ki jih imajo subjekti odprte v tujini

Ste vedeli, da lahko v PRS preverite, ali ima poslovni subjekt odprte račune v tujini? Poleg vpogleda v različne registrske podatke lahko iščete tudi po osebah in ugotovite, ali je določena fizična / pravna oseba ustanovitelj, družbenik, zastopnik ali član organa nadzora v poslovnem subjektu in pri katerem subjektu nastopa v tej vlogi.

Plačljiva storitev

Naročite podatke iz Poslovnega registra Slovenije

Način prevzema: ftp, spletni servis, elektronska pošta, zgoščenka
Oblika: xml, txt, access, excel
Obseg: Enote ali poizvedbe poslovnega registra Slovenije, izbor podatkov po kriterijih naročnika
Frekvenca: dnevne, tedenske ali mesečne spremembe, mesečni presek  podatkov.

V primeru uporabe podatkov za izvajanje javnih nalog v organu ali izmenjavo informacij med organi za izvajanje njihovih nalog, zaprosilo posredujete na oqr?`iodr-rh.

 

Več Nadomestila

POVEZANE VSEBINE
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?