PRIJAVA

 

LOKALNA PRIJAVA

Registrirani uporabniki
Še niste uporabnik? Registrirajte se.

CENTRALNA PRIJAVA - SI-PASS

Registrirani uporabnikiO prijavi prek SI-PASS

Pogosta vprašanja

Centralna prijava deluje za registrirane uporabnike SI-PASS iz Slovenije in drugih držav EU s podprto eIDAS avtentikacijo.

Še niste uporabnik SI-PASS? Registrirajte se.

Register transakcijskih računov

Pogosta vprašanja
Vstop v aplikacijo

eRTR

TR poslovnih subjektov

TR fizičnih oseb:

  • Elektronsko posredovanje poizvedb
  • Neposredni dostop

Pogosto zastavljena vprašanja

Spletna aplikacija RTR podpira uporabo vseh kvalificiranih digitalnih potrdil overiteljev iz Republike Slovenije (glej Elektronsko podpisovanje v spletnih storitvah in namenskih programih). 

Pravico do neposrednega dostopa do podatkov RTR določa ZPlaSSIED, in sicer imajo to pravico sodišča in nekateri drugi državni organi.

Odvetniki ne sodijo med tovrstne upravičence, uporabljajo pa lahko elektronsko vlaganje zahtev, kakor tudi pisno vlaganje zahtev.

Fizična oseba, imetnik transakcijskega računa, lahko pridobi podatke, ki se vodijo v RTR in se nanašajo nanj (tako odprte, kot zaprte TR), na podlogi določil 4. odstavka 194. čl. ZPlaSSIED in 30. čl. ZVOP-1. V zahtevi za pridobitev podatkov mora navesti omenjene pravne podlage, medtem ko ji pravnega interesa z listinami ni potrebno izkazati.

Podatke lahko pridobi na dva načina:

AJPES zagotavlja enkratni prevzem podatkov o transakcijskih računih poslovnih subjektov, dnevne spremembe ter mesečne preseke podatkov (za stukturo zapisa in naročilnico glej Transakcijski računi > Dostop do podatkov poslovnih subjektov). AJPES podatke pripravlja v dveh različicah XML datotek, in sicer:

  • mesečni presek podatkov o transakcijskih računih in imetnikih za poslovne subjekte, ki vsebuje zapise s podatki o vseh aktivnih (odprtih) transakcijskih računih na zadnji dan preteklega meseca in podatke o vseh zaprtih transakcijskih računih za obdobje zadnjih 12 mesecev;
  • dnevne spremembe podatkov, ki vsebujejo zadnje dnevne spremenjene zapise s podatki o aktivnih in zaprtih transakcijskih računih in njihovih imetnikih. Datoteke vsebujejo dnevne spremembe za obdobje zadnjih sedmih koledarskih dni, kar omogoča uporabnikom prevzem sprememb tudi v primeru, da ne delajo prevzema vse dni v tednu.


Podatki v datotekah se ažurirajo ob 21. uri, vsak dan do 19. ure pa so na voljo podatki predhodnega dne.

Za dostop do podatkov o transakcijskih računih poslovnih subjektov izpolnite naročilo, kjer morate izbrati eno od dveh možnosti prevzema datotek. (Z označitvijo izbora za prejem dnevnih sprememb imate namreč že zagotovljen dostop tudi do zadnjega mesečnega preseka podatkov.) Po prejemu naročilnice vam bomo na vaš elektronski ali fizični naslov poslali podatke za dostop do podatkov.
 

Podatki v registru transakcijskih računov v AJPES so vzpostavljeni v obsegu, določenem z ZPlaSSIED. Med podatki, ki jih določa 192. člen ZPlaSSIED, ni podatkov o šifri Standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev (SKIS) imetnika transakcijskega računa, zato AJPES teh podatkov v RTR ne zagotavlja. Za seznam poslovnih subjektov oznako šifre SKIS glej Standardna klasifikacija institucionalnih sektorjev (SKIS).

Šifra SKIS je tudi podatek razširjene strukture Poslovnega registra Slovenije, vendar je v tem primeru ta podatek plačljiv.

Podatki v registru transakcijskih računov v AJPES so vzpostavljeni v obsegu, določenem z ZPlaSSIED. Med podatki, ki jih določa 192. člen ZPlaSSIED, ni podatkov o blokadah imetnika transakcijskega računa (datum spremembe, znesek blokade posameznega transakcijskega računa), zato AJPES teh podatkov v RTR ne zagotavlja. AJPES v RTR zagotavlja le oznako R, ki pomeni, da sredstva na transakcijskem računu ne zadoščajo za izvršitev sklepa o izvršbi ali zavarovanju imetnika računa.

AJPES sicer zbira podatke o neporavnanih obveznostih posameznega imetnika računa, vendar nima pravne podlage za posredovanje teh podatkov ponudnikom plačilnih storitev.
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?