Na vsebino

Večstranski pobot obveznosti – ePobot

Hiter, varen in cenovno ugoden način za poravnavanje obveznosti


V posamezni krog večstranskega pobota AJPES za zagotovitev večjih učinkov pobota sprejema hkrati prijave v obvezni pobot kot tudi prijave v neobvezni (prostovoljni) pobot. Za vključitev v obvezni in/ali prostovoljni večstranski pobot in uporabo spletne aplikacije ePobot morajo uporabniki izpolniti pogoje, navedene v nadaljevanju.

Spletna aplikacija ePobot zahteva zaradi varovanja poslovnih podatkov prijavo s kvalificiranim digitalnim potrdilom (v nadaljevanju: digitalno potrdilo) in zaradi dokazovanja nespremenljivosti podatkov elektronsko podpisovanje prijave ob oddaji. Za izvedbo elektronskega podpisovanja je potrebno ustrezno pripraviti osebni računalnik vlagatelja prijave. Digitalno potrdilo mora biti uvoženo v brskalnik, nameščen pa mora biti tudi ustrezen vtičnik (komponenta) za elektronsko podpisovanje. Program za vnos podatkov iz prijav v večstranski pobot omogoča podpisovanje z vtičniki. Namestitev vtičnika se pri uporabnikih, ki imajo omogočene pravice administratorja, izvede samodejno ob prvi uporabi. Kjer uporabniki te pravice nimajo, morajo za namestitev prositi vzdrževalca svoje informacijske infrastrukture. Priporočljivo je, da se namestitev vtičnika izvede na posebni testni strani AJPES, kjer so tudi navodila za preverjanje ustreznosti programske opreme za elektronsko podpisovanje in navodila za namestitev korenskega potrdila glede na izbrani spletni brskalnik.

Več o digitalnih potrdilih, njihovih izdajateljih in načinih pridobivanja ter zahtevani programski opremi najdete na naši spletni strani Elektronsko podpisovanje.

Za uporabo spletnih storitev morajo biti uporabniki prijavljeni na spletni portal AJPES s svojim uporabniškim imenom in geslom.
Če še niste uporabnik spletnega portala AJPES, se lahko brezplačno registrirate na spletni strani Nov uporabnik.

Uporabniki, ki želijo uporabljati spletno aplikacijo ePobot za prijave v obvezni in prostovoljni večstranski pobot, morajo svojo identiteto na portalu izkazati z digitalnim potrdilom. To naredijo tako, da v svoje uporabniške nastavitve (profil) dodajo vsaj eno digitalno potrdilo v meniju Pooblastila > Moja digitalna potrdila. Z identifikacijo na portalu dobijo osebe, ki so kot  zastopniki poslovnih subjektov vpisani v Poslovni register Slovenije s svojo osebno davčno številko, samodejno pravice za opravljanje vseh storitev za poslovni subjekt, katerega zastopniki so. Drugi uporabniki spletne aplikacije ePobot pa te pravice dobijo le na podlagi pooblastil zakonitih zastopnikov poslovnih subjektov (pooblastiteljev).

Za oddajo prijav v (obvezni in prostovoljni) večstranski pobot morajo imeti vlagatelji pooblastilo za opravljanje storitve "ePobot" ali splošno (generalno) pooblastilo za opravljanje vseh storitev AJPES za posamezne poslovne subjekte.
e-Pooblastila - Priročnik za uporabnike 

Sklenitev pogodbe za sodelovanje v prostovoljnem večstranskem pobotu AJPES je potrebna za tiste uporabnike, ki nameravajo prijavljati svoje obveznosti tudi v prostovoljni večstranski pobot. Za prijave izključno v obvezni pobot pogodba ni potrebna.
 Vzorec pogodbe o opravljanju večstranskega pobota 
 Priprava pogodbe za vključitev v (prostovoljni) ePobot - elektronski obrazec

Vsem uporabnikom, ki imajo večje število neporavnanih obveznosti priporočamo, da si pripravijo izvoz podatkov v XML datoteko. To datoteko je mogoče hitro in enostavno uvoziti v spletno aplikacijo ePobot. Uvožene podatke je mogoče v spletni aplikaciji ePobot pred oddajo po potrebi tudi popravljati, brisati in dodajati.

Strukture zapisov podatkov v datotekah sistema večstranskega pobota

Primer datoteke s prijavo v obvezni in prostovoljni pobot obveznosti za uvoz v spletno aplikacijo ePobot: PDF, XML.

Povezane vsebine
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?