Na vsebino

Večstranski pobot obveznosti – ePobot

Hiter, varen in cenovno ugoden način za poravnavanje obveznosti


AJPES v skladu  z 29. členom Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1) upnikom omogoča preverjanje prijavljenih obveznosti svojih dolžnikov prek spletne aplikacije ePobot.


Za vpogled v prijavljene obveznosti svojih dolžnikov morajo uporabniki izpolniti pogoje, ki so podrobno opisani na strani Večstranski pobot > Vključitev v sistem in imeti pooblastilo za pregled podatkov ePobot-a.
 

  • Pregled: privzeto je izbran pregled "Dolžniki in upniki", ki omogoča vpogled v prijave obveznosti, ki so jih do izbranega dolžnika prijavili njegovi dolžniki in obveznosti, ki jih je dolžnik prijavil sam. V nadaljevanju je prikazan primer, ko želimo pregledovati tako prej omenjene obveznosti kot tudi obveznosti, ki jih je dolžnik v pobot prijavil sam.
  • Vpogled za: uporabnik lahko (posamično) vpogleduje v podatke vsakega dolžnika, za katerega ima ustrezno pooblastilo - dolžnika izbere iz padajočega menija.
  • Omejitev poslovnega partnerja glede na uspeh pobota: privzeto je izbran pregled za vse prijavljene obveznosti, lahko pa se pripravi pregled vseh pobotanih oziroma nepobotanih prijavljenih obveznosti.
  • Datum pobota: vpogled je mogoč za tri leta nazaj od zadnjega izvedenega kroga pobota.
  • Izpisane podatke je mogoče filtrirati (omejiti) tudi po drugih kriterijih: po poslovnem partnerju, številki računa, tipu obveznosti, ...

Z izbiro pregleda za dolžnika pregledujemo podatke o obveznostih, ki so jih do izbranega poslovnega subjekta prijavili njegovi dolžniki. Podatke lahko razvrščamo s klikom na podčrtano besedilo (npr. za razvrščanje po padajočih/naraščajočih davčnih številkah dolžnikov s klikom na ime stolpca Davčna). Podatki se lahko natisnejo ali izvozijo v XML datoteko.

Z izbiro pregleda za upnika pregledujemo podatke o obveznostih, ki jih je dolžnik sam prijavil v pobot.

Organi nadzora

AJPES organom nadzora za potrebe izvajanja nadzora po Zakonu o preprečevanju zamud pri plačilih omogoča vpogled v podatke prijavljenih obveznosti vseh dolžnikov v obvezni pobot. Vpogled je možen prek spletne aplikacije ePobot na portalu AJPES. To je ista spletna aplikacija, kot jo uporabljajo upniki za vpogled v prijave svojih dolžnikov do njih, pri čemer pa imajo pooblaščeni uslužbenci organov nadzora možnost do vpogleda v prijavljene obveznosti vseh dolžnikov. 

Pogoji uporabe spletne aplikacije ePobot za uslužbence organov nadzora

Za uporabo spletne aplikacije ePobot morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

Registracijo se lahko izvede v nekaj sekundah. Novi uporabniki lahko se registrirajo z izbiro povezave Nov uporabnik, ki se nahaja v spodnjem delu prijavnega okna na vstopni strani (zgornji desni kot) oziroma neposredno na tem naslovu.

Po prijavi na portal z uporabniškim imenom in geslom uporabnik v prijavnem oknu izbere povezavo Moja stran in v okviru Pooblastil v levem meniju izbere povezavo Moja digitalna potrdila oziroma na tem naslovu

Uporabnik se identificira tako, da doda svoje digitalno potrdilo s klikom na gumb [Dodaj], izbere digitalno potrdilo in vpiše geslo digitalnega potrdila.

Pooblaščanje za uporabo storitev se izvaja na portalu AJPES. Možno je v celoti elektronsko pooblaščanje ali pa priprava pooblastila na portalu, tiskanje pooblastila, podpis na papirju in posredovanje pooblastila na izpostavo AJPES, ki izvede aktiviranje.

e-Pooblastila - Priročnik za uporabnike

Uporabnikom nudimo telefonsko pomoč na številki: 01/477-42-27 in pomoč po e-pošti, v primeru, da tehnična vprašanja posredujejo na e-naslov bot-hs?`iodr-rh, vsebinska pa na hmen?`iodr-rh.

Zgoraj navedene aktivnosti lahko izvedejo tudi pooblaščenci , če želijo uporabljati spletno aplikacijo ePobot. Zastopniki poslovnih subjektov za uporabo aplikacije pooblastila ne potrebujejo.

Za uporabo funkcionalnosti vpogleda za organe nadzora v prijavljene obveznosti v obvezni pobot za vse dolžnike mora AJPES dodatno vpisati davčne številke organov nadzora v varnostno shemo aplikacije, zato morajo organi nadzora potrebo po vpogledu in svojo davčno številko na AJPES posredovati pisno. 

POVEZANE VSEBINE
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?