PRIJAVA

 

LOKALNA PRIJAVA

Registrirani uporabniki
Še niste uporabnik? Registrirajte se.

CENTRALNA PRIJAVA - SI-PASS

Registrirani uporabnikiO prijavi prek SI-PASS

Pogosta vprašanja

Centralna prijava deluje za registrirane uporabnike SI-PASS iz Slovenije in drugih držav EU s podprto eIDAS avtentikacijo.

Še niste uporabnik SI-PASS? Registrirajte se.

Vpogled v Poslovni register Slovenije > e-izpisek v PDF obliki

Elektronski izpisek iz Poslovnega registra Slovenije (v nadaljevanju: e-izpisek) je po obliki in vsebini enak papirnemu izpisku. Za razliko od papirnega izpiska, ki je podpisan in žigosan ročno, je e-izpisek po samodejni pripravi elektronsko podpisan s kvalificiranim digitalnim potrdilom. S tem je zagotovljena nespremenljivost vsebine po podpisovanju in avtentičnost e-izpiska.

Prevzem e-izpiskov

E-izpiske lahko prevzamete prek spletne aplikacije ePRS, ki trenutno omogoča prevzem e-izpiskov za samostojne podjetnike in poslovne subjekte, registrirane v sodnem registru, kasneje pa bodo e-izpiski na razpolago še za druge vrste poslovnih subjektov. 

Postopek za prevzem e-izpiska

  • Prijavite se na portal z uporabniškim imenom in geslom. Prijava se lahko izvede samo prvič, če se v prijavnem oknu označi možnost »Zapomni prijavo«. V tem primeru brskalnik uporabnika prijavi samodejno ob vsakem naslednjem obisku portala AJPES. Novim uporabnikom se uporabniško ime in geslo dodeli ob sicer brezplačni registraciji
  • Izberite aplikacijo ePRS
  • V ustrezno polje na obrazcu za iskanje vnesite iskalne pogoje in s pritiskom na tipko [Enter] ali klikom na gumb [Išči] se sproži iskanje. 
  • Seznam z rezultati iskanja lahko vsebuje nič, enega ali več zadetkov. S klikom na povezavo enega od zadetkov sprožimo prikaz podrobnejših podatkov o želenem poslovnem subjektu. 
  • Prevzem e-izpiska za izbrani poslovni subjekt izvedemo s klikom na povezavo Pripravi redni izpis (PDF) -v spodnjem desnem kotu izpisa podatkov. 
  • Brskalnik ponudi izbiro [Odpri / Open] ali [Shrani / Save] datoteko z izdelanim e-izpiskom. V prvem primeru se e-izpisek odpre v Adobe Reader-ju, v drugem datoteko z e-izpiskom lahko shranite na vaš računalnik.

Uporaba e-izpiskov

E-izpiski v PDF obliki nadomeščajo običajne izpiske na papirju, zato se jih lahko uporablja za večino namenov, za katere se uporabljajo ti izpiski kot so npr. za javna naročila, bančne posle, komunikacija z državnimi orani ipd. Kot vse elektronske dokumente je potrebno e-izpiske posredovati in arhivirati v elektronski obliki. E-izpiske lahko prejemnikom pošiljate po elektronski pošti ali na medijih za prenos podatkov. Natisnjen e-izpisek na papirju ima lahko enako vrednost kot dokument, ki je podpisan s faksimilom.

Shranjevanje e-izpiskov

E-izpiske se enako kot druge elektronsko podpisane dokumente shranjuje v elektronski obliki v datoteki. Elektronski podpis na tako shranjenem elektronskem dokumentu se lahko kasneje ponovno preveri, mogoče je tudi dokazovanje avtentičnosti in nespremenljivosti vsebine dokumenta.

Tiskanje e-izpiskov

E-izpiske v PDF obliki je mogoče tudi natisniti. Tiskanje se izvede tako, da se e-izpisek odpre v programu Acrobat Reader in izbere ustrezen gumb ali izbiro iz menija za tiskanje. Natisnjen e-izpisek na papirju seveda ni več elektronsko podpisan. Namesto podpisa ima v zgornjem desnem kotu natisnjen del podatkov o kvalificiranem digitalnem potrdilu s katerem je bil v originalu podpisan in datum ter uro podpisa.

Preverjanje elektronskega podpisa

Elektronski podpis e-izpiska se lahko preveri s pomočjo programa Adobe Reader. Po odprtju e-izpiska se, v primeru klika na podatke iz kvalificiranega digitalnega potrdila v desnem zgornjem kotu dokumenta, prikaže pogovorno okno s statusom elektronskega podpisa. Prek izbirnih gumbov in zavihkov lahko pregledate pravna obvestila, podatke o integriteti dokumenta, podatke o dokumentu, podpisniku času podpisovanja in druge podatke povezane z elektronskim podpisom.

Dokler uporabnik ne nastavi zaupanja za kvalificirano digitalno potrdilo AJPES se nad podatki o digitalnem potrdilu izpiše znak »?« (vprašaj), saj program Adobe Acrobat privzeto ne zaupa nobenim digitalnim potrdilom. Podrobnejša navodila o nastavitvi zaupanja lahko najdete v dokumentu: 

 Navodila za nastavitev zaupanja elektronskih podpisov v PDF dokumentih.pdf (319 kB)
 

     OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Spletni portal uporablja piškotke za izboljšanje delovanja spletnih storitev. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?