Na vsebino

Vpogled v Poslovni register Slovenije > e-izpisek v PDF obliki

Elektronski izpisek iz Poslovnega registra Slovenije (v nadaljevanju: e-izpisek) je po obliki in vsebini enak papirnemu izpisku. Za razliko od papirnega izpiska, ki je podpisan in žigosan ročno, je e-izpisek po samodejni pripravi elektronsko podpisan s kvalificiranim digitalnim potrdilom. S tem je zagotovljena nespremenljivost vsebine po podpisovanju in avtentičnost e-izpiska.

Prevzem e-izpiskov

E-izpiske lahko prevzamete prek spletne aplikacije ePRS, ki trenutno omogoča prevzem e-izpiskov za samostojne podjetnike in poslovne subjekte, registrirane v sodnem registru, kasneje pa bodo e-izpiski na razpolago še za druge vrste poslovnih subjektov. 

Postopek za prevzem e-izpiska

  • Prijavite se na portal z uporabniškim imenom in geslom. Prijava se lahko izvede samo prvič, če se v prijavnem oknu označi možnost »Zapomni prijavo«. V tem primeru brskalnik uporabnika prijavi samodejno ob vsakem naslednjem obisku portala AJPES. Novim uporabnikom se uporabniško ime in geslo dodeli ob sicer brezplačni registraciji
  • Izberite aplikacijo ePRS
  • V ustrezno polje na obrazcu za iskanje vnesite iskalne pogoje in s pritiskom na tipko [Enter] ali klikom na gumb [Išči] se sproži iskanje. 
  • Seznam z rezultati iskanja lahko vsebuje nič, enega ali več zadetkov. S klikom na povezavo enega od zadetkov sprožimo prikaz podrobnejših podatkov o želenem poslovnem subjektu. 
  • Prevzem e-izpiska za izbrani poslovni subjekt izvedemo s klikom na povezavo Pripravi redni izpis (PDF) -v spodnjem desnem kotu izpisa podatkov. 
  • Brskalnik ponudi izbiro [Odpri / Open] ali [Shrani / Save] datoteko z izdelanim e-izpiskom. V prvem primeru se e-izpisek odpre v Adobe Reader-ju, v drugem datoteko z e-izpiskom lahko shranite na vaš računalnik.

Uporaba e-izpiskov

E-izpiski v PDF obliki nadomeščajo običajne izpiske na papirju, zato se jih lahko uporablja za večino namenov, za katere se uporabljajo ti izpiski kot so npr. za javna naročila, bančne posle, komunikacija z državnimi orani ipd. Kot vse elektronske dokumente je potrebno e-izpiske posredovati in arhivirati v elektronski obliki. E-izpiske lahko prejemnikom pošiljate po elektronski pošti ali na medijih za prenos podatkov. Natisnjen e-izpisek na papirju ima lahko enako vrednost kot dokument, ki je podpisan s faksimilom.

Shranjevanje e-izpiskov

E-izpiske se enako kot druge elektronsko podpisane dokumente shranjuje v elektronski obliki v datoteki. Elektronski podpis na tako shranjenem elektronskem dokumentu se lahko kasneje ponovno preveri, mogoče je tudi dokazovanje avtentičnosti in nespremenljivosti vsebine dokumenta.

Tiskanje e-izpiskov

E-izpiske v PDF obliki je mogoče tudi natisniti. Tiskanje se izvede tako, da se e-izpisek odpre v programu Acrobat Reader in izbere ustrezen gumb ali izbiro iz menija za tiskanje. Natisnjen e-izpisek na papirju seveda ni več elektronsko podpisan. Namesto podpisa ima v zgornjem desnem kotu natisnjen del podatkov o kvalificiranem digitalnem potrdilu s katerem je bil v originalu podpisan in datum ter uro podpisa.

Preverjanje elektronskega podpisa

Elektronski podpis e-izpiska se lahko preveri s pomočjo programa Adobe Reader. Po odprtju e-izpiska se, v primeru klika na podatke iz kvalificiranega digitalnega potrdila v desnem zgornjem kotu dokumenta, prikaže pogovorno okno s statusom elektronskega podpisa. Prek izbirnih gumbov in zavihkov lahko pregledate pravna obvestila, podatke o integriteti dokumenta, podatke o dokumentu, podpisniku času podpisovanja in druge podatke povezane z elektronskim podpisom.

Dokler uporabnik ne nastavi zaupanja za kvalificirano digitalno potrdilo AJPES se nad podatki o digitalnem potrdilu izpiše znak »?« (vprašaj), saj program Adobe Acrobat privzeto ne zaupa nobenim digitalnim potrdilom. Podrobnejša navodila o nastavitvi zaupanja lahko najdete v dokumentu: 

 Navodila za nastavitev zaupanja elektronskih podpisov v PDF dokumentih.pdf (319 kB)
 

     OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?