Na vsebino

Informacija o izvajanju obveznega večstranskega pobota

Novica

Informacija o izvajanju obveznega večstranskega pobota

Z namenom spremljanja uresničevanja Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP) po prvih treh krogih obveznega večstranskega pobota (izvedenih aprila, maja in junija 2011) objavljamo informacijo, ki nudi podatke tudi za obravnavo predlaganih sprememb ZPreZP s strani različnih deležnikov.

Obvezni pobot je v ZPreZP glede na Direktivo 2011/7/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. februarja 2011 o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih določen kot dodatni ukrep za urejanje plačilne discipline in za zmanjševanje medsebojne zadolženosti poslovnih subjektov iz naslova poravnave obveznosti za dobave blaga in storitev. Obvezni pobot je le pogojno obvezen, saj so svoje obveznosti v ta pobot dolžni prijaviti le tisti dolžniki, ki jih niso uspeli plačati z denarjem oz. uravnavati svoje kratkoročne plačilne sposobnosti tako, da bi lahko spoštovali dogovorjene plačilne roke, skladno s pravili, določenimi v ZPreZP. 

Medsebojna zadolženost poslovnih subjektov se je po prvih treh krogih večstranskega pobota zmanjšala za 233 milijonov evrov, po izvedenem četrtem krogu obveznega pobota pa skupaj za 300 milijonov evrov.


 Informacija o izvajanju obveznega večstranskega pobota (614 kB) - za prve tri kroge (izvedene aprila, maja in junija 2011)



VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?