Na vsebino

Napačna informacija Davčno izobraževalnega inštituta

Novica

Napačna informacija Davčno izobraževalnega inštituta


V zvezi s trditvami Davčno izobraževalnega inštituta, da AJPES ni v celoti pripravljen na izvajanje večstranskega pobota, pojasnjujemo: 
 
AJPES je pri izvajalcih informacijskih rešitev  podjetja Simič & Partnerji d. o. o. preveril vzroke za oceno g. Ivana Simiča, da struktura XSD sheme na spletni strani AJPES ni pravilna in ne deluje, saj so nekatera druga podjetja rešitev že uspešno implementirala. AJPES ugotavlja, da v javnost posredovana informacija ni bila pravilna. Ti izvajalci so sporočili, da so po analizi XSD sheme rešitev že uspešno implementirali ter že pričenjajo z izobraževanjem svojih strank.
 
DODATNO POJASNILO: AJPES je na svojem spletnem portalu dne 21.3.2011 objavil strukture zapisov podatkov v datotekah sistema večstranskega pobota, v katerih so objavljene tudi kontrolne XSD sheme.  XML struktura podatkov za prijavo obveznosti v večstranski pobot je že prilagojena naboru podatkov, ki jih določa Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP) in jih bodo poslovni subjekti – dolžniki sporočali v prijavah obveznosti v 3 mesecih po uveljavitvi ZPreZP (tretji odstavek 29. člena ZPreZP), da ne bi bilo potrebno poročevalcem, ki bodo pripravili programske rešitve za izvoz podatkov, le-te ponovno spreminjati. Dolžniki bodo namreč v prijavah obveznosti v večstranski pobot v skladu s tretjim odstavkom 29. člena ZPreZP tri mesece po uveljavitvi zakona obveznost iz 16. člena ZPreZP lahko prijavljali v skupnem znesku denarne obveznosti do posameznega upnika, tako prijavljen skupni znesek denarne obveznosti do posameznega upnika pa v svojih evidencah razčlenili s podatki iz prvega odstavka 17. člena ZPreZP.
 
Struktura izhodnih podatkov (rezultatov pobota) ni bila spremenjena, saj bodo v rezultatih pobota tudi odslej navedene pobotane obveznosti do posameznega upnika v skupnem znesku (in ne posameznih fakturah in tudi ne ločeno za obvezni in prostovoljni pobot).

Podrobnejša pojasnila so na voljo na spletni strani Pojasnila v zvezi z izvajanjem obveznega večstranskega pobota 


VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nujne, ki omogočajo normalno delovanje strani, smo že naložili. Ker želimo spletno stran narediti za vas čim bolj uporabno, bomo veseli, da nam dovolite še, da naložimo analitične piškotke. Ali nam to dovolite?