PRIJAVA

 

LOKALNA PRIJAVA

Registrirani uporabniki
Še niste uporabnik? Registrirajte se.

CENTRALNA PRIJAVA - SI-PASS

Registrirani uporabnikiO prijavi prek SI-PASS

Pogosta vprašanja

Centralna prijava deluje za registrirane uporabnike SI-PASS iz Slovenije in drugih držav EU s podprto eIDAS avtentikacijo.

Še niste uporabnik SI-PASS? Registrirajte se.

Novi Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1)

Novica

Novi Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1)


Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih - ZPreZP-1 (Uradni list RS, št. 57/2012 z dne 27. 7. 2012), ki je začel veljati dne 28. 7. 2012, v zvezi z izvajanjem obveznega večstranskega pobota uveljavlja glede na ZPreZP nekatere spremembe in določa:
 
Dolžnost prijave denarne obveznosti (prvi odstavek 28. člen ZPreZP-1):
Dolžnik mora prijaviti denarno obveznost, s plačilom katere je v zamudi, v prvi krog obveznega večstranskega pobota, ki sledi mesecu (po ZPreZP: dnevu) nastanka zamude. 
 
Dolžnik ni več dolžan prijaviti denarne obveznosti (drugi odstavek 28. člen ZPreZP-1):  

Dolžniki
brez dospelih terjatev (četrti odstavek 28. člena ZPreZP-1):
Dolžnik ni dolžan v obvezni večstranski pobot prijaviti denarne obveznosti iz prvega odstavka 28. člena ZPreZP-1, če istočasno (v trenutku, v katerem se prijava obveznosti v obvezni večstranski pobot šteje za opravljeno) ni hkrati tudi upnik nobene dospele denarne obveznosti, za katero velja obveznost prijave.
 
Posebej je prepovedana prijava naslednjih obveznosti (33. člen ZPreZP-1):

Prijava obveznosti solidarnih dolžnikov v obvezni večstranski pobot
(30. člen ZPreZP-1):
 
Odgovornost dolžnika (22. člen ZPreZP-1):
Za pravilnost vnosov ter obstoj prijavljenih obveznosti, odpravo napak v vnesenih prijavah in škodo, ki nastane zaradi nepravilnosti predloženih podatkov, je enako kot doslej (15. člen ZPreZP) odgovoren dolžnik.
 
Pošiljanje podatkov za izvršilne postopke (23. člen ZPreZP-1):
23. člen ZPreZP-1 določa obveznost upravljavcev sistema večstranskega pobota, da na zahtevo upnika, ki je imetnik izvršilnega naslova v skladu z Zakonom o izvršbi in zavarovanju, če ta izvršilni naslov dokazuje upnikovo denarno terjatev do dolžnika ali na zahtevo sodišča in drugih organov, ki opravljajo dejanja v postopku izvršbe, pošiljajo podatke o dolžnikih, ki so v obvezni ali prostovoljni večstranski pobot prijavili denarne obveznosti do upnikovega dolžnika.
 
Razveljavitev predpisov in aktov (62. člen ZPreZP-1):
V skladu z 62. členom ZPreZP-1 z dnem njegove uveljavitve (28. 7. 2012) preneha veljati ZPreZP in akti, sprejeti na njegovi podlagi. V skladu z drugim odstavkom 62. člena ZPreZP-1 se razveljavljeni predpisi od 2. do 6. točke prvega odstavka 62. člena ZPreZP-1 uporabljajo do izdaje ustreznih predpisov.

Več na spletnih straneh za večstranski pobot.


VSE NOVICE

OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Spletni portal uporablja piškotke za izboljšanje delovanja spletnih storitev. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?